Goji sadnice

Goji je drvenasta grmolika biljka koja samoniklo raste od davnina i uspeva na visoravni Tibeta i Himalaja. Tibetancima su u ekstremnim vremenskim uslovima Goji bobice bile hrana i lek, koje su pomogle preživljavanje i omogućavale dugi i zdrav život. Bobice vatreno crvene boje, nazivaju ih i crvenim dijamantima u tradicionalnoj tibetanskoj i kineskoj medicini koriste se već 2000 godina. Bile su prirodna pomoć za malaksalost organizma, za revitalizaciju opšteg zdravstvenog stanja, poboljšanje vida, olakšanje tegoba bolnih zglobova, zaštitu i bolje delovanje jetre i srca i za dugovečnost života.


Goji (Lycium barbarum) je grm koji naraste od 1 do 3 metre u visinu i cvete od juna do septembra, plodovi su zreli od početka avgusta do oktobra, kada se beru ili se najčešće tresu da plodovi opadaju. Plodovi Goji su duguljaste narandžasto-crvene sočne bobice, dužine od 1 do 2 cm. Mogu se jesti sirovi, suše se, posebnog ukusa koji podseća na grožđice. Od bobica se pripremaju čajevi i sokovi, likeri, dodatak vinu, ide sa jogurtom, stavlja se u vruće mleko. Goji bobice ulaze na jelovnik kao sastojak mnogih recepata sa rižom, piletinom i svinjetinom, dodatak salatama.


Sadnice goji možemo posaditi u vrt, dvorište, voćnjak, kako nije potrebno prskanje Goji je eko voće.
U Kini postoje veliki zasadi Goji, sadnja se širi u Americi i Nemačkoj.


Goji bobice se u starodavnoj medicini upotrebljavaju od pamtivieka, kao sastojak u mnogim receptima zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Kineskoj medicini za čajeve upotrebljavaju lišće i koru Goji stabljike. U Engleskoj su Goji biljke prisutne od kraja 18. veka i prihvaćene kao ukrasna i jestiva biljka.
Početkom 21. veka počela je njihova popularnost, kada su rezultati medicinskih istraživanja potvrdila njezino potencijalno pozitivno zdravstveno delovanje.


Time Magazine je godine 2008 proglasio Goji bobice super voćem godine. U zadnjih nekoliko godina Goji bobice su munjevito osvojile evropsko i američko tržište. Istraživanja su potvrdila lekovitost Goji plodova, koje sadrže 18 aminokiselina, koje su potrebne za život, 21 minerala, sadrže puno vitamina, karotina,  i ostalih supstanci koji su preko potrebne za zdrav i dug život. Visoka koncentracija selena, vitamina C i karotina mu daje fantasticna ANTIOKSIDANTNA SVOJSTVA.
Redovno konzumiranje goji bobica, jačaju imunološki sastav tela, poboljšavaju vid, poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne sudove i dobro deluju na povišen krvni pritisak, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten i sprečavaju staranje kože, mogu ublažiti nuspojave hemoterapije i radioterapije, pozitivni učinak kod dijabetesa i kod bolova u leđima, kao afrodizijak. Nazivaju ih crveni dijamanti ili sretne bobice zato što se čovjek dobro oseća kada ih redovno konzumira, utiču na dobro raspoloženje, daju snagu telu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dugi i zdrav život, dnevno ih je potrebno 10 do 30 g, da bi se postigao željeni učinak.
 


Vrh strane